Home » Blog » Human Design » De open centra en hun werking

De open centra en hun werking

door | 23 apr, 2022 | Human Design

Mensen hebben een energieveld om zich heen, een aura. Dat strekt zich uit tot ver om je heen, voor en achter, links en rechts, boven en onder. Als je je armen uitstrekt, dan zie de diameter van dat energieveld om je heen. Met dat energieveld beinvloeden we elkaar zonder dat we het in de gaten hebben.

Een Human Design kaart bestaat uit 9 centra. Een centrum is een plaats waar energie naartoe en vandaan stroomt. Elk centrum staat voor een bepaalde kwaliteit. Een centrum dat is ingekleurd geeft aan dat die energie consistent aanwezig is in jou, het kenmerkt wie je bent, wat betekent dat je erop kunt vertrouwen. Is het centrum open, dan is de energie er soms wel en soms niet. Het is geen vast onderdeel van wie je bent, maar het wordt beinvloedt door de mensen met wie je omgaat. Als je een centrum open heeft wat iemand anders ingekleurd heeft, vergroot je die energie uit en denk je dat het jouw energie is. Zodra die persoon weggaat, is die energie ook weg. Dat maakt dat je niet op die energie kunt vertrouwen als je dat centrum open hebt. Als je een open centrum hebt en je hecht je niet aan die energie, kun je er wijs in worden. Als je in de buurt bent van iemand die dat centrum open heeft, dan wordt die energie uitvergroot in de ander. Zo beinvloeden we elkaar onbewust.

De 9 centra zijn:

1. De Kruin of het Hoofd centrum.
Mentaal druk centrum. Dit gaat over inspiratie en de druk om na te denken en te begrijpen.
2. De Ajna of de Mind. Het centrum van conceptualiseren.
3. De Keel. Centrum van spreken en ondernemen.
4. Het G-centrum of de identiteit. Centrum van identiteit en richting.
5. Het Hart of het Ego. Dit staat voor onze wilskracht en ons gevoel van eigenwaarde.
6. Het Sacrale centrum. Dit staat voor de levenskracht en de seksualiteit.
7. De Milt. Staat voor veiligheid en overleven in het moment.
8. De Solar Plexus. Dit centrum staat voor onze emotie.
9. Het Wortel centrum. Fysiek druk centrum. De druk om te beginnen.

De valkuilen van de open centra

Open Hoofd


Als je een open Hoofd centrum hebt, ben je vaak bezig met vragen die er voor jou niet echt toe doen. Daarin kun je je soms verliezen, zeker als je denkt dat je daar iets mee moet. De kracht van het hebben van een open Hoofd centrum is dat je iemand bent die open staat voor allerlei ideeën en inspiratie en dat kan heel verrijkend zijn.

Open Mind


Als je een open Mind hebt, kun je allerlei concepten met elkaar verbinden tot iets nieuws en daarin heel inspirerend zijn voor anderen. Maar omdat de ideeën die je hebt eigenlijk nooit echt constant zijn, kan dat je onzeker maken dat je er niet op kunt vertrouwen. De valkuil van een open Mind is dat je pretendeert dat je het zeker weet, terwijl dat niet zo is. Inzien dat er niets is dat je ooit echt zeker zult weten en dat gewoon deel is van wie jij bent, kan enorm veel druk van je schouders nemen.

Open Keel


Als je een open Keel centrum hebt, heb je geen vaste manier om te spreken en actie te ondernemen. Als je ongevraagd spreekt kun je ervaren dat mensen je niet verstaan of je zelfs helemaal niet horen, waardoor je je niet gehoord kunt voelen. Vandaar dat de valkuil van een open Keel centrum dat je probeert de aandacht te trekken. Maar als je wacht tot mensen jou iets vragen, zul je merken dat je juist soms heel krachtig kunt spreken, precies in de taal van de mensen om je heen.

Open Identiteit


Met een open G-centrum, het centrum voor richting en identiteit, kun je je soms verloren voelen. Je hebt eigenlijk geen idee wie je bent en daarom ben je daar vaak al je hele leven naar op zoek. Terwijl jij hier helemaal niet bent om een vaste identiteit te hebben. Je bent eigenlijk meer een kameleon, je reflecteert de identiteit van de ander, waardoor die zich gezien voelt. Andere kant van de munt is dat zij vaak denken dat jij net zo bent als hun, omdat jij hun identiteit reflecteert.

Open Ego


Met een open Hart of Ego, het centrum voor eigenwaarde en wilskracht, kun je je soms niet de moeite waard voelen. Dat komt omdat je eigenlijk niet weet wat je waard bent. De valkuil is dat je probeert jezelf te bewijzen naar andere mensen, waardoor je je soms committeert aan dingen niet omdat je het wilt, maar omdat je denkt dat je jezelf moet bewijzen. Realiseren dat je hier helemaal niet bent om jezelf te bewijzen kan een enorme opluchting zijn.

Open Sacraal


Met een open Sacraal centrum heb je de neiging om te hard en te lang door te werken. Het Sacraal centrum gaat over de levenskracht en werken. Omdat 70% van alle mensen dit centrum heeft ingekleurd, vergroot je die energie vaak uit. Dat kan je uitputten of zelfs uiteindelijk zorgen voor een burn-out. Terwijl je hier helemaal niet bent om altijd aan het werk te zijn, maar een paar uur te werken en dan je rust te nemen. Als je je dat echt realiseert, kan dat enorm veel rust geven in je leven.

Open Milt


Met een open Milt centrum kun je je soms lichamelijk niet goed voelen of zelfs onveilig. Als je bent met mensen die dit centrum ingekleurd hebben, voel je je tijdelijk lekker in je lichaam en veilig. Doordat je dat centrum uitvergroot. De valkuil van dit open centrum is daardoor dat je vasthoudt aan dingen die niet goed voor je zijn, omdat je bij bepaald mensen blijft om die reden, in plaats van dat ze (nog) bij je passen.

Open Emotie


Het Solar Plexus centrum staat voor onze emotie. Als je dit centrum open hebt, dan ben je heel gevoelig voor de emotionele golfbeweging van de mensen die dit centrum hebben ingekleurd. Je vergroot hun energie uit. Omdat dat soms heel heftig kan zijn omdat jouw systeem daar niet voor gebouwd is, ontwikkel je de neiging in je leven om de confrontatie uit de weg te gaan en je waarheid niet uit te spreken. Je doet je vaak vriendelijker voor dan je je voelt, om geen knuppel in het hoenderhok te gooien. Waardoor je niet voldoende voor jezelf opkomt en akkoord gaat met deals die misschien helemaal niet in jouw voordeel zijn. Realiseren dat de emoties die je voelt vaak niets met jou te maken hebben kan ervoor zorgen dat je beter voor je eigen belangen opkomt en makkelijker opkomt voor wat je echt denkt.

Open Wortel


De open Wortel staat voor de druk om te beginnen. Als je dit centrum open hebt in je ontwerp dan heb je eigenlijk geen consistente kracht in jezelf om te beginnen. Je kunt jezelf daar schuldig over voelen omdat je vaak dingen uitstelt. Maar voel je de druk van de mensen om je heen die dit centrum ingekleurd hebben, wat een gevoel van stress geeft. De valkuil van dit open centrum is dan ook dat je probeert van de druk af te komen. Waardoor je de neiging hebt om te haasten en dingen zo snel mogelijk af te ronden, waardoor je eerder fouten maakt. Realiseren dat de druk die je voelt vrijwel nooit jouw eigen druk is, maar slechts een uitvergroting van de energie van de mensen om je heen, kan heel veel rust geven. Soms kan die druk je net dat zetje geven wat je nodig had om te beginnen met iets wat je voor je uitgeschoven had. Maar het is niet jouw druk, dus voel de energie zonder te denken dat je daar iets mee moet.

Over Jan Groot

9 jaar geleden liep ik tegen Human Design aan. Sindsdien heb ik mijn design geleefd en heb Human Design in- en uitgeademend, door een Human Design bril de wereld bekeken en veel gesproken over, bestudeerd en ervaren van Human Design in mijn leven. In 2019 heb ik mijn licentie van Human Design analyst bij Human Design Austria ontvangen. Ik leef dit, ik hou van Human Design. Het heeft me veel gebracht. Veel rust, zelfinzicht en begrip van anderen en de wereld. En dat gun ik jou ook.

Interessante artikelen

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin